International Language (Bahasa Antarabangsa)

 

PELAJAR  PEREMPUAN DARI MALAYSIA

 

diraikan di Majlis Minuman Ocha (Sadou)

 

Pada 31 Oktober 2011, seramai 23 orang peserta pelajar perempuan dan guru-guru pengiring dari  sekolah menengah perempuan Malaysia “ Tunku Kurshiah College (TKC) ” telah melawat Akashi Nishi Senior High School (ANSHS).

 

Pelbagai aktiviti telah dijalankan seperti Majlis Meraikan Kedatangan, menjalankan program bersama dalam aktiviti kelas serta belajar upacara majlis minuman ocha - teh jepun (sadou) secara dekat.

 

Kedua-dua buah sekolah telah memeterai perjanjian sekolah berkembar  pada tahun 1994.

 

Pelajar-pelajar ANSHS hampir setiap tahun melawat Malaysia untuk belajar dan mempraktikkan bahasa.

 

Kedatangan pelajar-pelajar TKC ke ANSHS pada kali ini  adalah selama dua hari setelah 4 tahun lamanya (tidak melawat ANSHS) .

 

Dalam Majlis Meraikan Kehadiran, pelajar-pelajar TKC telah mempersembahkan tarian kebudayaan melayu. Setelah itu, seramai 12 orang ahli Kelab Sadou ANSHS telah meraikan dan mengajar pelajar-pelajar TKC tentang cara-cara membuat Ocha (teh jepun), memakan kuih dan upacara Sadou.

 

Menurut Damia Husna Kamaruzaman (16 tahun), “ Sadou merupakan aktiviti pertama kali saya. Walaupun rasa Ocha (teh jepun) agak pahit, tetapi saya dapat menjalani pengalaman yang menarik. Selain itu, oleh kerana saya mempunyai minat terhadap bahasa dan kebudayaan jepun, saya ingin mengetahuinya lagi ”.

 

(Nakajima摩子– Nama penulis)

 

- Diterjemahkan oleh Mohd Salleh Wasik, Guru Bahasa Jepun TKC

 

 

Monday the 1st. Free Joomla Templates designed by Joomla 2.5 templates. Custom text here